čtvrtek 9. září 2010

View your mind - zobrazte si myšlenky pomocí programu Vym

Asi je to hříčka autora programu, nicméně s editorem vi(m) nemá Vym společného nic. :-) Vym patří mezi nástroje pro myšlenkové mapy, mindmaps. Snadno se ovládá, protože novou větev (branch) pro myšlenku vložíte klávesou Ins. Smažete je pomocí Del - to je hodně intuitivní a pohodlné.

Velmi rychle tak vytvoříte záznam svých myšlenek, postupujte přitom od centrální k těm okrajovým.Ke každé myšlence lze přidat ikonu, které ji nějak dokresluje. Můžete použít i editor a napsat delší poznámku.
Mapy lze exportovat do mnoha formátů - HTML (velmi povedené), TXT nebo LaTeXu (pouze struktura nadpisů, nečekejte bubliny). Možnost vytvořit prezentaci pro OpenOffice.org Impress je jen teoretická, soubor nevznikne - nevím proč. Program dokáže načíst soubory z FreeMindu (ale ne uložit). PDF uložit neumí, nechápu proč. Musí vytvořit tiskem do souboru. Obrázek umí, ale export je trochu nepochopitelný . neexistují žádné možnosti nastavení (např. měřítko).
Nevýhody - nastavení není centrální, ale rozházené po nabídce. Některá nastavení, např. barev, jsou nepraktická, chyběly mi panely vlastností po straně. Jedno okno vlastností existuje, ale nelze ho ukotvit a obsahuje velmi málo možností. Některé funkce se tváří složitěji, než jim přísluší (čtyři položky v menu pro změnu "chapadel" je fakt přehnané).
Program se používá výborně, ale bohužel se už asi nevyvíjí a je poznat, že jeho prostředí neodpovídá současným trendům. Chtělo by to další vývoj. Používám ho ale rád a často. Viz také článek o Semantiku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.