čtvrtek 14. října 2010

Střih videa v Linuxu - použijte OpenShot Video Editor

Dřív nebo později  to přijde na každého - kamery už dávno nejsou nedosažitelné, takže máte natočené záběry (není to nic těžkého), ale co dál? Potřebujete program, ve kterém uděláte pěkný klip, který pak rodina ocení. Tím programem může být třeba OpenShot Video Editor.

Načtete si záběry* a pak je umisťujete na stopy. Měníte jejich obraz nebo zvuk, prokládáte je titulky, prolínáte nebo se snažíte vykouzlit jiné efekty. Je jich k dispozici hodně, proto je třeba uvažovat střízlivě a se vkusem.

Výsledek stojí za to, dokonce může být ve více kvalitách. Video totiž můžete vypálit na DVD nebo nahrát na YouTube, pro oba účely se hodí jiná úroveň obrazu.

Program je velmi intuitivní a jeho vývoj letí kupředu velmi rychle. Rozhodně ho doporučuji, výsledek se dostaví za pár okamžiků (ok, trvalo mi to jedno odpoledne, než jsem vše pochopil).


* Abyste mohli video načíst, musí být indexované a ve formátu .dv. To dokážou jiné videoeditory, např. Kino, a také řádkový program ffmpeg. Abyste nemuseli do příkazového řádku, použijte jeho grafickou verzi WinFF (nijak nesouvisí s Windows).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.