pátek 22. července 2011

FileLight a Baobab - programy, které vám ukáží zaplněné místo na disku

Občas to jistě potřebujete zjistit - které adresáře nebo soubory zabírají na disku nejvíc místa? Je možné je smazat nebo uložit jinam a zvětšit tak poměr volného místa. Ale jak je najít? Někdy to bývají dočasné soubory nebo třeba ISO soubory. Mluvíme o gigabajtech a jejich desítkách. :-) Víte, kolik místa je na 500GB disku? Málo. :-(

Používám k tomuto účelu program FileLight. Načte strukturu adresářů na disku (třeba přímo ve vašem domovském adresáři) a zobrazí ji ve formě cylindrů - kružnic. Čím větší barevný podíl, tím více místa zabírá dotyčný adresář nebo soubory. Po kliknutí na podíl se přesunete o úroveň níž a uvidíte, jak přesně je místo obsazeno podadresáři a dalšími soubory. Jde zkrátka o vizualizaci, tedy ztvárnění, čísel.


Baobab je velmi podobný, je určen pro GNOME (zatímco FileLight pro KDE4). V Ubuntu je Baobab pod názvem Analyzátor využití disku. Je rychlejší a během načítání, které trvá vždy dlouho, zobrazuje dosavadní výsledky. FileLight je v tomto ohledu strohý, zobrazuje jen počet načtených souborů (což není nijak zajímavé). Baobab navíc umí prohledat vzdálené složky na FTP serveru a má pár dobrých detailů, které jej činí zajímavým (např. stromový náhled na adresáře).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.