sobota 30. října 2010

Jak převést MTS video na AVI nebo DV (a o převodech videa obecně)

Pokud máte dobrou kameru, nahrává ve vysokém rozlišení a vytváří tak kvanta dat. Není obvykle problém zkopírovat je do počítače, ale možná vás nepříjemně překvapí, že soubory MTS nepůjde přehrát. Rozpadlá synchronizace obrazu a zvuku, zasekávání - nepoužitelné. Bude třeba MTS převést na jiný formát.

Video pak budete jistě chtít stříhat. Některé editory, jako např. Kino, dokážou MTS proudy automaticky převést na DV, se kterým se pak ve střižně pracuje. Ale třeba OpenShot Editor to nedokáže a videa musíte mít již připravena. A právě v takové situaci vám poslouží WinFF, grafická nástavba nad perfektním programem ffmpeg.


js-250x250-fce-01.jpg


WinFF dokáže převádět různé formáty, na obrázku do AVI
Definice profilu pro převod na DV

Převádí videa z různých formátů do jiných a mezi nimi najdete také kýžený DV. Ale nejen ten - jsou zde formáty pro mobilní zařízení (Blueberry, Nokia), klasika jako AVI nebo DVD formáty, ale také FLV (Flash video) pro web (neboli YouTube).
WinFF není jediný převaděč videí, ale zřejmě jediný, který jsem našel pro převod MTS-->DV. Doporučuji.

Definice profilu pro převod na FLV

5 komentářů:

  1. Sorry fakt si nemůžu odpustit poznámku:

    *Dobrá kamera* nahrává do MJPEGu nebo jiného intrafrejmu (například výše uvedený formát .DV), který se dá rozumně zpracovávat.

    OdpovědětVymazat
  2. Nerozumím tomu, ani nechci, na kontejnery je Hanus. :-) Ale Wikipedia tvrdí něco jiného, než se stalo mně. Tedy že editace je možná a že je to standard odpovídající Blu-Ray a podobným nesmyslům. Technicky jde o H.264/MPEG-4 AVC.

    OdpovědětVymazat
  3. Editace jekéhokoliv interfrejmu (pozor - neplést s intra-frame) je takřka nemožná. Tento formát je tzv. "cílový", jednotlivé snímky jsou závislé na svém "okolí" (na klíčových snímcích). Formát absolutně není určen k dalšímu zpracovávání. Práce s takovým materiálem je problematická, pomalá a editor podporující MPEG2/4 nebo AVCHD vlastně "šidí" (používá různé proxy techniky či rekódování do DV). Tak je to i s "profi" editačními softwary na výše uvedené Wiki stránce (ze třech největších produktů - Avid, Adobe, Pinnacle, Apple - ani jeden nepodporuje AVCHD přímo, ale pouze přes import s následnou rekompresí).

    Jediná správná možnost je mít takové video, ve kterém jsou všechny snímky kódované zvlášť a bez závislostí. K tomu audio v takové formě, aby se nerozcházelo (typicky PCM). To splňují právě intra-frame kodeky - například výše uvedený DV formát a jeho další varianty (DVCAM, DVPRO HD).

    Ano, AVCHD je standard. To výrobci se semkli, aby mohli trh zaplavit kamerami s co možná nejmenšími nároky na paměťová média. Proto umí nahrávat na flash karty a malé disky a podobně. Nepřipadá mi to fér. Je to podfuk na zákazníky. A veliký, protože některé tyhlety kamery nejsou zrovna levné.

    Message: Když kameru, tak ať nenahrává do MPEG2/4 a podobným interfrejmům.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, potřeboval bych poradit. Poprvé jsem se setkal s formátem MTS. Nainstaloval jsem si WinFF, ale nebyl jsem schopný MTS video vložit do "převodníku". Prý neznámý formát. Co s tím mohu dělat dál? Prosím o odpověď na mail belluni@seznam.cz Díky. Honza

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, formát videa .MTS dobře překonvertujete ve freeware programu FormatFactory .

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.