neděle 9. ledna 2011

Arista - šikovný program pro převod videa pro různé přehrávače

Čím více chytrých mašinek máte, tím častěji mezi nimi potřebujete vyměňovat data. A dnes jsou to často data obrazová, tedy video. Nahrané filmy je nutné sestříhat a pak převést s ohledem na cílové zařízení. Tím se také výrazně sníží velikost souboru, což bývá problém právě při přenosu. A právě k tomu slouží Arista.



Arista je transcoder, převaděč přes hranice videoformátů. Je to jeden ze sexy nástrojů, které nekecají, nýbrž pracují a ještě vypadají dobře - tedy jednoduše. Pokud nechcete, nemusíte znát ani příponu souboru, prostě vyberete zdroj (soubor, adresář, mechaniku) a zvolíte cíl. A pozor - podle zařízení či přehrávače, nikoliv podle datových formátů, kodeků nebo kontejnerů.

Chcete video nahrát na YouTube? Pak vyberte profil YouTube. Podobně Vimeo nebo jiná služba. Můžete zacílit na telefony, Playstation, počítač, DVD přehrávač nebo třeba počítač a jeho programy. Pak stačí upřesnit kvalitu a stisknout tlačítko. Úloha se přidá do fronty a ta je postupně zpracována. Můžete jít spát, ráno to bude hotové. Moc dobrý nástroj - profily pro různá zařízení navíc přibývají, nebo si je s pomocí někoho, kdo tomu dobře rozumí, můžete napsat sami. (Já to dělat odmítám, proto se mi Arista moc líbí.)

Napsal mi Jirka

Objevil jsem zajímavý multiplatformní prográmek: MakeMKV, ale není svobodný. Lze ho použít pro velice jednoduchou zálohu DVD, AVCHD a Blue-ray. Pro DVD a AVCHD se chová jako freeware, pro Blue-ray jako shareware (je třeba po určité době koupit). Zkoušel jsem ho na Windows na DVD, protože přemýšlím jak se zbavit DVD (hlavně těch levných ze stánku). Když jsou v krabičkách, tak zabírají dost místa, když je dám do prázdného obalu od DVD, tak se v tom těžko hledá a když vytahuješ jedno, tak musíš brát do ruky i ostatní. Tak mne napadlo (při ceně dnešních HDD) nahrát obsah na disk a DVD někde v obalu od DVD skladovat. Jenže pak padla otázka: jak DVD nakopírovat do PC, aby to nebyl chaos: Jako ISO (Shrink)? ratDVD http://www.slunecnice.cz/tipy/snadna-zaloha-dvd-disku/ ? Zkomprimovat do MPEG4 (divx, h.264)? Napadla mne Matroska.
Program v podstatě pracuje tak, že načte a zobrazí celou strukturu DVD. Předpokládá, že potřebuješ jen jednu zvukouvou stopu a tak ostatní vypne. To mi nevyhovuje, protože někdy se díváme na ruskou verzi (a když nerozumím, tak si zapínám titulky). Tak tam zapínám všechny stopy. Je opravdu šíleně jednoduchý. Pak jen zmákneš převod, potvrdíš místo uložení (program nabízí adresář s názvem DVD) a pak v něm vytvoří několik souborů MKV podle toho kolik je tam streamů. Soubory obsahují vše, co jsi dovolil a to přesnou koupii z DVD tedy video MPEG2 a zvuk ac3. Díky tomu, že neprobíhá rekomprese, tak převod DVD5 trvá do 10 minut (DVD9 do 20 minut). Když výsledek přehrávám ve VLC tak mohu zvukové stopy přepínat, zapínat a vypínat titulky. Teoreticky by pak soubory mělo být možné přehrávat na multimediálním centru, ale to nemohu vyzkoušet. Škoda jen, že zatím MKV neumí menu, že by vyrobil jen jeden soubor z celého DVD :).
Jirko, pomůže ti Arista?

3 komentáře:

  1. Mám prosbu, jednak prográmek nemám v čj. (Mandriva2010.2)
    Chtěl bych si přidat tento prográmek do widgetu "daisy" a marně hledám jakým příkazem se spouští.
    děkuji za info.

    OdpovědětVymazat
  2. Další program je Eunektes - uloží DVD jako mkv

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.